onsdag, januari 22

Dom mot demokratin

Idag rapporterade Tidningen Journalisten om att vd:n för det svenska läkemedelsföretaget Bioartic, Gunilla Osswald, har fällts för att ha pratat med en journalist från Nyhetsbyrån Direkt.
Intervjun, som ägde rum i juli, handlade om Bioartics produkter i jämförelse med en konkurrenten Eli Lilly som fått patent på ett läkemedel mot Alzheimer godkänt i USA. Eli Lilly anmälde Bioartic till Informationsgranskningsnämnden (IGN) med påståenden om att vd:n hade brutit mot god branschsed inom läkemedelsinformation.

En dyster utveckling

Detta fall är en tydlig indikation på en oroande trend som hotar yttrandefriheten och meddelarfriheten i Sverige. Att en företagsledare kan fällas för att ha delat information med en journalist sätter en skrämmande standard för hur företag och individer kan interagera med media. Det väcker frågor om hur öppet och fritt vi kan diskutera viktiga frågor som rör hälsa och medicin, i detta fallet när det handlar om konkurrens mellan företag.

Hotet mot journalistiken och demokratin ligger även i att Eli Lilly inte valde att själv tala med journalisten, och använda sig av den journalistiska principen att låta alla sidor komma till tals. Istället valde man att tysta sin konkurrent – och strategiskt även skrämma framtida kritiker – genom att dra dem inför rätta. Att detta fallet ens uppstod är en skrämmande illustration över en döende demokrati.

Risk för självcensur

En av de mest oroande konsekvenserna av detta beslut är risken för självcensur. Om företagsledare och anställda känner att de kan bli straffade för att de pratar med journalister, kommer de sannolikt att tänka två gånger innan de delar med sig. Detta kan leda till en tystnadskultur där viktiga insikter och information aldrig når allmänheten. I en tid där transparens och ansvarsskyldighet är avgörande för att upprätthålla förtroendet för företag och institutioner, är detta en farlig väg att gå.

Meddelarfrihetens är en del av grundlagen

Meddelarfriheten är en viktig del av offentlighetsprincipen och finns beskriven i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen, och gäller i första hand stat och myndigheters sekretess men även för anställda inom verksamheter som helt eller delvis finansieras med offentliga medel. Den är en fundamental del av det demokratiska systemet, som möjliggör för enskilda att rapportera om missförhållanden och oegentligheter utan rädsla för repressalier. När företag, organisationer och statsmakten, börjar straffa enskilda för att de pratar med journalister undermineras denna frihet. Det blir en signal till alla anställda att hålla tyst, vilket i sin tur skapar en bördig grogrund för korruption och oetiska affärsmetoder.

En farlig perjudikat

Detta fallet sätter ett farligt prejudikat för hur företag och myndigheter kan agera mot individer som väljer att kommunicera med media. Om detta blir normen, och fler företag vidtar liknande åtgärder mot sina anställda har man skapat en situation där journalister förhindras i sitt uppdrag att granska makten.

Dystert för demokratin

Demokratin bygger på en informerad allmänhet. När information begränsas eller censureras, eroderas stommen för en fungerande demokrati. Medborgarna har rätt att veta vad som händer i samhället, inte minst när det gäller frågor som rör deras hälsa och välbefinnande. Om till och med företagsledare och andra tunga aktörer i samhället känner sig hotade mot att dela information, påverkar det uppenbart den öppna debatten och medborgarnas möjlighet att fatta informerade beslut.

Det är avgörande att vi som samhälle reagerar på detta och liknande beslut, och värnar om att yttrandefriheten och meddelarfriheten skyddas. Vi måste återta rätten att diskutera och dela verifierbar information, särskilt när det gäller frågor som påverkar allmänheten i stort. Vi, inte minst arbetande journalister, måste börja agera för att skapa den kultur av öppenhet och transparens uppifrån och ner, som utgör ett demokratiskt samhälle.

Vi måste vara vaksamma så att vi inte låter detta fall bli norm. Yttrandefriheten och meddelarfriheten är inte bara grundläggande rättigheter; de är avgörande för att upprätthålla en stark och fungerande demokrati.


Mer om hot mot den fria journalistiken, från tidningen Journalisten.
1. [Vd fälls för att ha pratat med journalist – Journalisten](https://www.journalisten.se/nyheter/vd-falls-for-att-ha-pratat-med-journalist/)
2. [”Skandalhistorier följer ett givet mönster” – Journalisten](https://www.journalisten.se/nyheter/skandalhistorier-foljer-ett-givet-monster/)
3. [Journalister som fanns på Almedalsmördarens listor fick veta det via FUP:en – Journalisten](https://www.journalisten.se/nyheter/journalister-som-fanns-pa-almedalsmordarens-listor-fick-veta-det-fupen/)


Upptäck mer från Globala Perspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.