För att skydda våra barn och skapa en tryggare miljö i skolor och förskolor måste vi överväga att införa restriktioner för män i positioner där de har enskild direktkontakt med barn. Det handlar inte om att diskriminera, utan om att prioritera barnens säkerhet. Vi måste agera nu för att stoppa den alarmerande trenden av sexuella övergrepp mot barn och säkerställa att våra skolor och förskolor är trygga platser för alla barn.
Sverige har under de senaste åren sett en alarmerande ökning av rapporterade sexuella övergrepp mot barn, särskilt i skolor och förskolor. Enligt en rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset har andelen barn som anmält sexuella övergrepp ökat från 20,3% år 2016 till 28,6% år 2022. Denna statistik är skrämmande och visar att vi som samhälle måste agera för att skydda våra mest sårbara medborgare. En lösning som måste övervägas är att män inte ges anställning på positioner där de aldrig har enskild direktkontakt med barn.
Ökning av rapporterade fall
Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 24 278 sexualbrott under 2023, och en stor del av dessa involverade barn. Det är värt att notera att en överväldigande majoritet av förövarna är män; 86% av de anmälda fallen involverar manliga förövare. Detta visar på en tydlig och oroande trend där män utgör en stor risk för barns säkerhet.
Utsatthet i olika åldersgrupper
Statistiken visar att barn är utsatta i alla åldrarna. Från 0-14 år är de mest utsatta grupperna. Det är i dessa åldrar som barn är mest sårbara och där de behöver skyddas som bäst. Att låta män arbeta i positioner där de har tillgång till barn, framför allt om det är i direkt kontakt och avskildhet, kan leda till situationer där övergrepp kan ske.
Barnkonventionen och barnperspektivet
Barnkonventionen, som ratificerades av Sverige 1990 och blev svensk lag 2020, syftar till att garantera alla barns mänskliga rättigheter och säkerställa att barnets bästa alltid beaktas i alla beslut som rör dem. Enligt konventionen ska barnets rättigheter och behov prioriteras, och det är avgörande att vi som samhälle tar dessa riktlinjer på allvar.
Rättigheter och skydd
Barnets bästa: Enligt artikel 3 i barnkonventionen ska alla åtgärder som rör barn beakta vad som bedöms vara barnets bästa. Detta innebär att vi måste skapa en trygg miljö för barn, där de skyddas från potentiella hot mot liv och hälsa.
Delaktighet: Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i frågor som rör dem, vilket framhäver vikten av att involvera barn i diskussioner om deras säkerhet och välbefinnande.
Att tillåta män att arbeta i positioner där de har tillgång till barn, även utan direktkontakt, kan stå i strid med dessa principer. Vi måste säkerställa att barnets rättigheter skyddas och att de inte utsätts för risker.
Jämlikhet och lämplighet
Det är viktigt att förstå att jämlikhet inte innebär att alla är lika lämpliga för alla positioner. Jämlikhet handlar om allas lika värde, men det innebär också att vi måste erkänna att vissa grupper kan utgöra en större risk för andra. Män, baserat på den statistik vi har, är bevisligen en fara för barn. Att låta män arbeta i positioner där de har tillgång till barn, även utan direktkontakt, kan leda till situationer där övergrepp möjliggörs.
Källor
- Brottsförebyggande rådet (BRÅ)
- Stiftelsen Allmänna Barnhuset
- Skolverket, Barnkonventionen och svensk rätt
Läs mer:
- Barnets rättigheter och barnkonventionen – Socialstyrelsen
- Läs barnkonventionen här | unicef.se
- Barnkonventionen – Skolverket
Upptäck mer från Globala Perspektiv
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.