onsdag, januari 22

Många drunknar trots nollvision

Enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS) är drunkning ett kraftigt underskattad folkhälsoproblem.
Varje år dör totalt cirka 236 000 personer till följd av drunkning, runtom i världen. För Europa är antalet omkring 20 000 och i Sverige drunknar cirka 440 personer årligen. Hälften överlever med eller utan skador, men hälften omkommer framför allt i samband med olyckor.

FN antog år 2021 resolutionen A/RES/75/273 som bekräftar att drunkning drabbar samtliga samhällsnivåer, i hela världen. Även WHO uppmanar sina medlemsnationer att fokuserat mer på att belysa problemet och arbeta för att få ner antalet dödsfall orsakade av drunkning. Svenska Livräddningssällskapets skriver på sin hemsida att de har en NOLL-vision. De vill eliminera drunkningar, och deras kall är att ”alla har rätt till kunskap om vattensäkerhet”

Dör inte alla som drunknar?

Att dränkas är inte synonymt med omedelbar död. På Internationella World Drowning Conference 2002 antogs följande definition:

”Drunkning är en process som resulterar i livshotande syrebrist efter immersion/submersion i vätska. Personen kan som resultat av detta avlida eller överleva med eller utan skador.”


Svenska Livräddningssällskapet grundades 1898. Då var drunkning en av de allra vanligaste dödsorsakerna. Uppskattningsvis omkom cirka 1100 personer varje år i Sverige. Idag är antalet omkomna cirka 220 per år varav cirka hälften omkommer i samband med olyckor.
SLS för statistik över antalet omkomna i samband med drunkningsolyckor i Sverige, och presenterar resultaten på sin hemsida. Statistiken bygger på data från nyhetsrapportering och rapporter från lokala föreningar inom SLS. Denna data jämförs med kontrolluppgifter från Polisen och Räddningstjänsten. Statistiken stäms också av mot olika officiella källor, exempelvis MSB:s IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över olyckor med fritidsbåt.

Enligt definitionen kan man överleva en drunkning, och 2021 presenterade SLS i samverkan med Karolinska Institutet och Msb en studie som heter ”Incidence and characteristics of drowning in Sweden during a 15-year period”. Där visar man för första gången antalet skadade och överlevande i samband med en drunkningshändelse i Sverige.



Enligt SLS anses en person vara simkunnig om hon efter att ha fallit i vattnet och kommit under ytan, kan ta sig upp och simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. 

 

\"\"



Trots SLS nollvision avled lika många av drunkning som orsak, i juni 2023 som i juni 2022. Det vill säga 15 personer. Något färre (13 personer 2023) drunknade i juli som annars är den värsta månaden när det gäller antalet omkomna på grund av drunkning. Fortfarande är det flesta som drunknar vuxna män som faller över bord från små båtar i lugna vatten. Av dessa hade troligtvis alla överlevt ifall de varit nyktra och använt flytväst. 


Upptäck mer från Globala Perspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.